Zo maak je speelgoed weer lekker schoon!

Zo maak je het speelgoed weer schoon-Kiddeaus

Zo maak je speelgoed weer lekker schoon!

Speelgoed heeft het soms zwaar te verduren. Kleine kinderen stoppen het graag in hun mondjes en als er na de boterhammen met pindakaas of chocopasta meteen verder gespeeld wordt, wil er nog weleens een restantje lunch op het speelgoed belanden. Je kunt je dus wel voorstellen dat het speelgoed van je kids na verloop van tijd een schoonmaakbeurt kan gebruiken!

Hoe vaak moet je speelgoed schoonmaken?

Als je speelgoed een keer per maand schoonmaakt, is dat over het algemeen voldoende. We raden je wel aan om bijvoorbeeld na schoolvakanties, als er intensief mee gespeeld is, het een keertje extra te doen. Ook als je kindje ziek is geweest, is een extra schoonmaakbeurt geen overbodige luxe.

Waarom zou je speelgoed schoonmaken?

Waarschijnlijk denk je tijdens het lezen van deze blog: nog iets dat ik aan mijn toch al lange to-dolijstje moet toevoegen… Maar het regelmatig schoonmaken van speelgoed is wel belangrijk voor de gezondheid van je kindje. Denk maar aan de eerder genoemde plakkerige, vieze handjes en speelgoed dat weer in mondjes verdwijnt. Bovendien is het eigenlijk zo gebeurd en ruikt het speelgoed daarna weer heerlijk fris!

Zo maak je verschillende soorten speelgoed schoon

Jouw kindje heeft waarschijnlijk allerlei soorten speelgoed. Van knuffels tot ander stoffen speelgoed en van houten speelgoed tot speelgoed gemaakt van duurzaam kunststof. De afwasmachine biedt in sommige gevallen uitkomst en af en toe komt er gewoon een ouderwetse emmer sop aan te pas. Hou er wel rekening mee dat vooral jonge kinderen het speelgoed na een schoonmaakbeurt weer in hun mondje stoppen en gebruik daarom biologische/ecologische schoonmaakmiddelen. Dit zijn onze tips voor het schoonmaken van verschillende soorten speelgoed:

Knuffels en andere stoffen speelgoed

Knuffels kun je meestal gewoon in de wasmachine stoppen, maar kijk voor de zekerheid wel even naar het wasvoorschrift. Op dit etiketje vind je ook de juiste temperatuur. Gebruik bij voorkeur een ecologisch wasmiddel en stop de knuffel of ander stoffen speelgoed in een kussensloop of waszak ter bescherming. In knuffels willen zich ook weleens ongenode gasten verstoppen, zoals mijten, bacteriën en zelfs luizen. Stop de knuffel voor een paar uurtjes of een nacht in een plastic zak in de vriezer en dan is dat probleem ook opgelost!

Zo maak je speelgoed weer schoon-Kiddeaus

Poppen

‘Klassieke’ poppen was je net zoals een baby: de haren met babyshampoo en het lijfje met zeep. Ook leuk om samen met je kindje te doen! Kleertjes kun je het beste even op de hand wassen, want je wilt tenslotte niet dat de outfit van een favoriete pop krimpt in de wasmachine.

Plastic/duurzaam kunststof speelgoed

Speelgoed dat is gemaakt van hard plastic kan over het algemeen prima in de bovenste lade van de vaatwasmachine, op een lage temperatuur. Mocht je geen vaatwasser hebben, of dit toch een beetje spannend vinden, gebruik dan een biologisch sopje om het speelgoed mee af te nemen. En zacht duurzaam speelgoed, zoals de ballen van Rubbabu, reinig je ook met een vochtig doekje.

Zo maak je houten speelgoed schoon

Gebruik voor het afnemen van het houten speelgoed van je kindje een biologisch sopje. Maak een doek vochtig, of dompel het speelgoed even onder in een emmer met sop. Vervolgens wel goed afdrogen, zodat het vocht niet in het hout trekt.

Heb jij nog goede schoonmaaktips voor zo maak je speelgoed weer lekker schoon? Deel ze met ons in een reactie!

Liefs,

Esther

Sinds 2022 zijn wij overgegaan alleen naar het houten rollenspel speelgoed. Kinderen doen graag hun ouders na denk aan koffie zetten, stofzuigen, eten koken, boodschappen doen maar ook papa of opa helpen met klusjes.

Waarom is rollenspel speelgoed zo goed voor jouw kindje? Het prikkelt de fantasie, stimuleert de taal ontwikkeling en belangrijk voor de sociale-emotionele ontwikkeling. De producten uit dit blog hebben wij niet meer in ons assortiment, maar verwijzen je graag naar de leuke ideeën met rollenspel speelgoed. Een prachtige unieke houten speelgoed collectie voor educatief en leuk spelen met je kinderen.

Lees ook andere blogs

is houten speelgoed beter dan plastic speelgoed?

Is houten speelgoed altijd beter dan plastic?

Is houten speelgoed altijd beter dan plastic? houten speelgoed wordt vaak bestempeld als een betere optie dan plastic speelgoed. Maar waarom is dit precies het geval? Zit er werkelijk een verschil in deze soorten speelgoed en waar zit het verschil dan

Lees verder »
waarom duurzaam speelgoed!

Vijf redenen om te kiezen voor duurzaam speelgoed

Vijf redenen om te kiezen voor duurzaam speelgoed. Waarom zou je duurzaam speelgoed kopen, in plaats van ‘normaal’ speelgoed? Nou, daar kunnen wij wel wat redenen voor bedenken! Zo is duurzaam speelgoed minstens net zo leuk als ieder ander speelgoed

Lees verder »