Verschillen jongens/meisjes /spelmateriaal

Spelen meisjes daadwerkelijk anders dan jongens? Als je meisjes en jongens los van elkaar zou observeren zou je verschillend spel kunnen zien. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, alleen uit onderzoek is gebleken dat er een verschil is tussen een meisjes- of een jongensbrein, wat je in spel terug zou kunnen zien.

Naast dat het jongensbrein een iets andere structuur heeft, doordat er bijvoorbeeld minder verbindingen zijn, hebben jongens ook meer testosteron dan meisjes, hierdoor zijn zij vaak energieker en beweeglijker. Ze zijn over het algemeen vaker gericht op fysiek spel en houden van competitie. Meisjes hebben vaak meer behoefte aan wat kleiner spel, willen creatief bezig zijn of zijn druk met het spelen van vader en moedertje in de huishoek.

Waar jongens buiten rennen en met fietsen over het plein heen crossen, elkaar pakken, vallen en weer opstaan, zijn meisjes meer bezig met elkaar, maken zij afspraken over hun spel of zijn druk in de zandbak.

Het is onze taak, als volwassenen, om hen hierin te blijven uitdagen zodat ze zich blijven ontwikkelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door nieuwe activiteiten aan te bieden, wisselend spelmateriaal of door een nieuwe of andere omgeving.

In spelmateriaal heb je ook verschillen, je hebt bijvoorbeeld open eind materiaal en spel met eenduidig doel. Open eind materiaal is spelmateriaal voor kinderen zonder een bepaald doel, zonder kaders of vaste gebruiksmethodes. Omdat vooraf niet bepaald is wat je ermee kan doen, leren kinderen ontdekken door ermee te experimenteren. Zo worden ze gestimuleerd om hun eigen fantasie te gebruiken en hun eigen spel te verzinnen. In tegenstelling tot spelmateriaal met een eenduidig doel zoals een puzzel of treinbaan. Bij spel met eenduidig doel leren
kinderen probleemoplossende vaardigheden en ontwikkelen ze hun denkvermogen.

Bij open eind materiaal kan je denken aan kosteloos materiaal zoals dozen, materiaal uit de natuur of materiaal zoals de afbeelding hierboven. Op Pinterest staan nog veel meer ideeën.

Kijk eens thuis in de speelgoedhoek of bak? Wat is de balans? Hoeveel spelmateriaal ligt er met eenduidig doel en hoeveel met open eind?

Zoals ik al eerder heb benoemd hoeft dit niet altijd zo te zijn en is mijn visie en missie dat elk kind mag zijn en doen waar het het meest gelukkig van wordt. Los van theorieën, kaders of verschillen.

 

Liefs, Mandy Arens
www.mmoon-coaching.nl
@mmooncoaching

Lees hier ook andere blogs

Houten speelgoedkeuken

Waarom spelen en wanneer doe je dat?

In mijn vorige blog had ik het over het belang van spel en de verschillende vormen ervan. Maar wist je dat af en toe meespelen ook belangrijk is en goed voor de ontwikkeling van jouw kind. Door samen te spelen

Lees verder »