Kijkje in de speelgoedhoek bij…Sarah

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Sarah

Wat is jullie gezinssituatie

Wij wonen in de nieuwste stad van het land, Almere.  Ik (34) woon hier met mijn man Matthijs(35) en onze dochter Mirthe(10). Ik ben werkzaam in het Speciaal Basisonderwijs als leraar ondersteuner, Matthijs werkt in de faciliteiten en montage. Huisdieren?? Tellen zilvervisjes? Goed om te weten: Mirthe is ernstig meervoudig beperkt door een zeldzame genafwijking. Mirthe is eigenlijk qua ontwikkeling een baby in het lichaam van een tiener.

»@Sarah

Kijkje in de speelgoedhoek bij...Sarah

Wat is het favoriete speelgoed van jouw kind

Mirthe geniet van het spelen met de COSMO- knoppen. Deze speciale knoppen geven licht. Er is dan een speciale app op de iPad waar spellen op staan. Het favoriete spel van Mirthe is “DJ”.
Door op de knop te drukken gaat de muziek spelen. Laat Mirthe de knop los, dan stopt de muziek.
Maar Mirthe speelt ok met aangepast speelgoed van “Eddy Pothof”. Stevig en hufterproof speelgoed. Dingen die draaien, geluid maken, of trillen. Mirthe vindt het fantastisch.

Speelt jouw kind het liefst binnen of buiten?

Het liefst gaan we naar buiten. Mirthe is gek op de zon, regen, wind, dieren en alles wat met de natuur te maken heeft. Maar er is ook een keerzijde. Er is helaas veel niet toegankelijk. Speeltoestellen die niet rolstoel vriendelijk zijn. Enige wat wij in de buurt hebben is ene ligschommel, helaas krijgen wij Mirthe daar niet meer op. Ze wordt te zwaar om er in te tillen.
We gaan graag wandelen en geocachen met Mirthe. Lekker naar buiten. Of we gaan naar het zintuigenbos bij ons in Almere. Binnen speelt Mirthe het liefst in haar bedbox. Muziek luisteren, voelen aan trilkussen, spelen met erwten, scheerschuim of samen met neefjes en nichtje een escape room doen. Escape room? Ja zeker.  Wij denken in mogelijkheden niet in moeilijkheden. Wij kijken naar wat wel kan en staan voor inclusie. Samen spelen is ook zo belangrijk. Mooi bruggetje naar de volgende vraag

Kijkje in de speelgoedhoek bij...Sarah-Kiddeaus

Speelt jouw dochter graag alleen of samen

Ik zou willen dat er meer samen gespeeld werd tussen kinderen met en zonder beperking. Vooral tijdens het buiten spelen mis ik dat. Er zijn gelukkig wel kinderen van vrienden en familie die samen spelen met Mirthe. Dat is soms nog wel erg zoeken, want wat kan je doen met iemand die “niets kan”? Mirthe speelt samen met andere met de COSMO-knoppen, samen zingen of muziek maken. Zo leren kinderen met en van elkaar.

Hoe hou jij het speelgoed opgeruimd?

Mirthe zit overdag in haar rolstoel of ze ligt in een gepakte bed/box. Om alles goed georganiseerd te houden hebben wij een kast op maat laten maken. Een kast met lades zo diep als het bed. Deze staat wel op wieltjes zodat wij deze ook kunnen weghalen en de tillift onder de kast kan. De laatjes hebben verschillende hoogtes. Een speels effect, maar ook heel efficiënt. Zo kan alles in opgeborgen worden. De bovenste laatjes hebben met de verzorging van Mirthe te maken. De onderste lades zitten vol speelgoed, gesorteerd op soort. La met muziek/ horen, een la met dingen om te voelen en een “overige” la. Zo weten ook de zorgverleners alles te vinden. Als kinderen van vrienden komen weten ze ook precies welke lades vol speelgoed zit. Grote speelgoed staat naast de kast of dieper onder het bed.

Kijkje in de speelgoedhoek bij...Sarah-Kiddeaus

Hoe ziet jouw speelgoed hoek eruit

Mirthe heeft een hele fijne hoek. In de woonkamer staat een heel groot bed/box. De ligt vol met knuffels en dekens. Een lekker plekje om tot rust te komen of te spelen. We hebben er ook een snoezelplek van gemaakt. Boven het bed hebben we een koof gemaakt, met daarin lampjes die van kleur kunnen veranderen.

Snoezelen-Gastblog-Kiddeaus

Waar let jij op bij het kopen van speelgoed

Wat ik heel belangrijk aan speelgoed vind is of het bij Mirthe past. Wij willen dat het speelgoed Mirthe plezier geeft of haar ontwikkeling stimuleert.  Zoals ik eerder vertelde Is voor Mirthe het fijnst om te spelen met tastbare materialen. Bijvoorbeeld sensopatisch materiaal. senso dat zintuigen betekend en pathisch voor beleven. Sensopatisch spel draait dus om het spelen en ervaren met zintuigen. Vooral spelen met ongevormde materialen, denk aan klei, zand, slijm, scheerschuim, kralen, rijst, meel of water.

Maar we werken ook met licht, geluid en trilling.

Welk speelgoed staat nog op het verlanglijstje van je kind

Wat op ons lijstje staat zijn schakelspeelgoed. Met een schakelaar kan Mirthe speelgoed bedienen.
Mirthe heeft een schakelaar waarbij ze ander speelgoed mee kan bedienen. Ze kan zelfs een automatische schiller bedienen Hoe leuk?! Bijvoorbeeld een ballenschieter. Met een druk op de knop schiet Mirthe een bal en andere kinderen kunnen de ballen gaan pakken voor Mirthe. Dat is nog eens samen spelen!

Speelt jouw kind graag rollenspel

Rollenspellen zijn bij Mirthe niet van toepassing . Daar heeft zijn geen besef van. Maaaar aan de andere kant als er en verkleed feestje is doen we gewoon mee. Zo is Mirthe wel eens verkleed geweest als Pipi Langkous.

Hebben jullie veel rollenspel speelgoed

Nee, eigenlijk niets. Als het nodig is dan maken wij het zelf.

Lees ook andere blogs

Kijkje in de speelgoedhoek bij...Dionne-Kiddeaus

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Dionne

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Dionne Wat is jouw gezinssituatie Wij wonen met ons leuke drukke gezin in een fijn hoekhuis in Hoorn – Noord-Holland. Naast mijn man en ik hebben wij nog een zoon van 11 jaar en een tweeling

Lees verder »
Kijkje in de speelgoedhoek bij...Cheryl-Kiddeaus

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Cheryl

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Cheryl Ik woon samen met mijn man en twee kinderen (Wisse 5 jaar & Carice 3 jaar) in een gezellig dorpje in Friesland. Naast dat ik 2 dagen in de week in loondienst werk, run ik

Lees verder »
Kijkje in de speelgoedhoek bij...Mirjam

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Mirjam

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Mirjam Wat is jullie gezinssituatie? Met vriend Bram, kinderen Noah (15), Eli (6), Filou (4) en katten Bas en Gijs (3) wonen we in Zwaag. Bram werkt in de ICT. Mirjam is fulltime blogger voor eengoedverhaal.nu.

Lees verder »