Kijkje in de speelgoedhoek bij Linda

Kijkje in de speelgoedhoek bij lInda-Kiddeaus

Kijkje in de speelgoedhoek bij Linda

Ik woon samen met mijn man, 2 kinderen en 2 katten in Groningen. Mijn zoontje Fynn is 5 jaar oud en mijn dochtertje Liv is 3 jaar oud. Mijn man werkt in de uitvaart en ik zelf werk nu nog in de kinderopvang op een babygroep.

»@Linda

Wat is het favoriete speelgoed van jouw kinderen

Ons favoriete speelgoed is toch wel open-ended speelgoed en sensopathisch materiaal. Als het gaat om merken dan vind ik dat best lastig. Hier word dagelijks gespeeld met Grapat, Grimms, Stapelstein, Wobbel, etc.

Kijkje in de speelgoedhoek bij...Linda

Spelen jouw kinderen het liefst binnen of buiten?

Ze spelen het liefst buiten, maar kunnen zich binnen ook prima vermaken. Buiten gaan ze het liefst lekker ravotten en vinden ze het niet erg om lekker vies te worden. Ze mogen bij ons zo vies worden als dat ze zelf willen, maar we hebben wel als regel dat alles uit gaat op onze grote inloopmat. Bij echt heel slecht weer hebben we binnen gelukkig ook genoeg speelgoed om even lekker hun energie kwijt te raken.

Spelen jouw kinderen graag alleen of samen

Beide. Ze vinden het leuk om samen te spelen, maar ze kiezen er vaak ook zelf voor om alleen te spelen. Vooral op drukke dagen (school, opvang, etc) vinden ze het vaak wel fijn om dan even alleen te spelen. Even afzonderen en in hun eentje ontprikkelen. Wanneer ze weer opgeladen zijn zoeken ze elkaar wel weer op.

Hoe hou jij het speelgoed opgeruimd?

Ik heb alles gesorteerd in bakken en elke bak voorzien van een label. Zo blijft alles ook gesorteerd. De meeste bakken staan boven en zo nu en dan zetten we een andere bak in de woonkamer. Door steeds wat weg te halen en er iets anders neer te zetten blijft het interessant en verveelt het niet. Dan heb ik het vooral over bakken met magneet tegels (Connetix en Magna tiles), duplo, Lego, houten treinspoor, Waytoplay inclusief auto’s, etc. Speelgoed zoals Grapat, Grimms, Stapelstein, etc staan gewoon in de woonkamer. Alle kleine dingen zitten in lades in hun speelhoek. Zo blijft alles netjes, gesorteerd en spelen kinderen vaak gerichter/bewuster i.p.v. dat ze alles over de kop gooien en niet echt tot spel komen. Al het sensopatisch materiaal is ook allemaal gesorteerd en zit in verschillende bakken in kasten. Zo is het niet alleen overzichtelijk, maar ik merk ook dat alles gesorteerd en gelabeld is, ik dan ook sneller geneigd ben om iets te pakken i.p.v. dat je eerst alles overal uit moet trekken om iets te zoeken.

Kijkje in de speelgoedhoek bij...Linda

Hoe ziet jouw speelgoed hoek eruit

De speelhoek van de kinderen ziet er rustig en overzichtelijk uit. Niet alleen interieur proof, maar ook weinig prikkels. Hierdoor merk ik dat ze veel rustiger spelen. Ik doe hier eens in de zoveel tijd aan toy rotation in de lades. Een soort van verassingslades dus. Dit doe ik niet wekelijks, omdat het ook voor onrust kan zorgen. Zodra ik merk dat ze er een beetje op uit gekeken zijn doe ik er wat nieuws in. Ik probeer wel van alles iets te doen, maar ik prop niet alle lades helemaal vol met veel verschillende dingen. Verder hebben we nog los in de woonkamer een set Stapelstein, houten klimrek, klimboog en plank staan en 2 verschillende Wobbels.

Speelgoedhoek bij Linda-Kiddeaus

Waar let jij op bij het kopen van speelgoed?

Hier dus vooral een voorstander van open-ended speelgoed en dan met name houten speelgoed. Het is duurzaam en het ziet er ook nog eens mooier uit. Hier hebben wij geen speelgoed waar baterijen in moeten. Ik denk dat ook dat het niet nodig is. Wanneer kinderen toe zijn aan geluiden kunnen ze deze ook heel gemakkelijk zelf creëren. Teveel geluiden zorgen vaak ook weer voor teveel prikkels. Open-ended speelgoed is vaak duurder in aanschaf, maar je kan er zoveel meer mee doen dan speelgoed met een bepaalde functie (zoals auto’s). Dus bij open-ended speelgoed betaal je voor een bepaald product waar je 1001 dingen mee kan doen en dus maakt het dat het eigenlijk ook wel weer goedkoop ik. Het verveelt nooit. En ook niet geheel onbelangrijk; duurzaam speelgoed kan je vaak ook voor een mooie prijs weer verkopen als er echt niet mee gespeeld wordt.

Welk speelgoed staat nog op het verlanglijstje van jouw kinderen

Wat hier sowieso nog op het verlanglijstje staat zijn Kapla (naturel en monochrome) en Abel blokken. Ook zijn ze hier fan van Bumbu toys dieren en ik denk dat de Wobbel XL ook nog wel op het verlanglijstje van de kids komt te staan.

Spelen jouw kinderen graag rollenspel

Vooral mijn dochtertje is altijd bezig met picknicken, eten maken, etc. Uiteindelijk verzinnen ze samen altijd wel weer iets nieuws. Ik denk dat er toch dagelijks wel een soort van rollenspel wordt gespeeld. Soms een uitgebreide rollenspel en soms heel erg klein en kort.

Hebben jullie veel rollenspel speelgoed

Ik denk niet dat je specifiek iets van rollenspel hoeft te hebben. Je kan eigenlijk alles in huis wel gebruiken als rollenspel. Zo is Liv vaak met Grapat, Stapelstein en bakjes aan het koken. Er worden van onze Grimms regenbogen vaak kronen en dergelijke gemaakt, omdat ze dan de koning(in) zijn, etc. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk en uitgebreid te zijn. Het is juist fijn om het eens zo eenvoudig mogelijk te houden om te zien wat kinderen er allemaal mee kunnen doen.

Wat een leuke interview was dit zeg! Het lijkt mij leuk om elkaar op deze manier te kunnen inspireren en zo misschien nieuwe ideeën op te kunnen doen.

Lees ook andere blogs

Kijkje in de speelgoedhoek bij...Kim-Kiddeaus

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Kim

Kijkje in de speelgoedhoek bij… Wat is jullie gezinssituatie Wij wonen met ons viertjes in ons huisje in het gezellige Brabant. Twee en half jaar geleden zijn we daar komen wonen, nadat we altijd op een appartementje gewoond hebben. De

Lees verder »
Kijkje in de speelgoedhoek bij...Annika-Kiddeaus

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Annika

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Annika Wat is jullie gezinssituatie Ik ben Annika (41) en ik woon samen met mijn man Mark (41), zoon Bram (11), dochter Roos (8) en hondje Tom (1) in Zoetermeer. Bram en Roos zitten allebei op

Lees verder »
Kijkje in de speelgoedhoek bij...Mirjam

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Mirjam

Kijkje in de speelgoedhoek bij…Mirjam Wat is jullie gezinssituatie? Met vriend Bram, kinderen Noah (15), Eli (6), Filou (4) en katten Bas en Gijs (3) wonen we in Zwaag. Bram werkt in de ICT. Mirjam is fulltime blogger voor eengoedverhaal.nu.

Lees verder »