Waarom jongens ook met poppen mogen spelen en andersom?

Waarom het niet erg is als jongens ook met poppen spelen

Jongens spelen met auto’s , meisjes spelen met poppen. Dat is het stereotype beeld dat veel mensen nog steeds hebben. Als een meisje een keer met auto’s speelt (of een jongen een keer met poppen) levert dat soms vreemde reacties op. Het zou niet normaal zijn et cetera. Maar is het erg? Of maken wij volwassen dat er van?

 

Kinderen ontdekken

Wij als volwassen mensen vinden dus dat een jongen met auto’s hoort te spelen. Een meisje speelt met poppen. Punt. Maar is dat terecht? Waarom zou een kind zich moeten beperken tot speelgoed dat ooit voor een bepaald geslacht was bedoeld? Een kind heeft veel te ontdekken in z’n leven en dat begint al op zeer jonge leeftijd. Ze hebben veel te leren en spelen helpt hen daarbij. Ook stimuleert het hun fantasie. In kinderdagverblijven kunnen ze hun lol helemaal op, daar is immers alle speelgoed voorhanden.

Poppenhuis pop patiënt - houten speelgoed-Kiddeaus

 

Beperk je kind niet

Als je het als ouder vreemd vindt dat jouw kind speelt met speelgoed dat volgens jou voor het andere geslacht is bedoeld, kan het kind dat merken. Het is niet goed voor zijn of haar ontwikkeling als jij dat af zou keuren. Sterker nog: door een kind te beperken tot speelgoed voor het eigen geslacht, beperk je het ook in zijn groei, in zijn ontwikkeling. Wie weet, schuilt er in jouw dochter een succesvolle ontwerper van auto’s? of misschien wordt jullie zoon een trendsetter op het gebied van mode en design. Als je je kind het beste gunt, wil je het vast niet onthouden.

 

Stimuleren om jongens ook met poppen mogen spelen en andersom?

Natuurlijk wil je als ouder het liefste dat jouw kind opgroeit zoals andere kinderen van hetzelfde geslacht. Maar dat sluit niet uit dat een kind eens een zijstapje maakt. Kinderen maken diverse fases door, de ene wat gender stereotiep dan de ander. Stimuleer je kind om te blijven spelen en te ontdekken. Als het zich maar ontwikkelt tot een mens die goed in het leven staat en ook qua werk zijn weg vind. In het kind-zijn kan jij helpen de basis daarvoor te leggen.

Houten poppenhuis pop patiënt jongen-houten speelgoed-Kiddeaus

 

Sinds 2022 zijn wij overgegaan alleen naar het houten rollenspel speelgoed. Kinderen doen graag hun ouders na denk aan koffie zetten, stofzuigen, eten koken, boodschappen doen maar ook papa of opa helpen met klusjes.

Waarom is rollenspel speelgoed zo goed voor jouw kindje? Het prikkelt de fantasie, stimuleert de taal ontwikkeling en belangrijk voor de sociale-emotionele ontwikkeling. De producten uit dit blog hebben wij niet meer in ons assortiment, maar verwijzen je graag naar de leuke ideeën met rollenspel speelgoed. Een prachtige unieke houten speelgoed collectie voor educatief en leuk spelen met je kinderen.