DUURZAAM | VRIJ VAN GELUID | GRATIS VERZENDING VANAF €45,-

Waarom is rollenspel belangrijk voor de ontwikkeling

Waarom is rollenspel belangrijk voor de ontwikkeling

Kinderen vinden het heel leuk om je na doen, maar niet alleen wat wij als ouders doen ook wat de juf bijvoorbeeld vandaag heeft gedaan op school. De normaalste dingen die we op een dag doen zoals eten en drinken, naar het werk gaan, winkelen of tuinieren. In dit rollenspel liggen veel kansen om nieuwe dingen te leren. Waarom is rollenspel ook alweer zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen? Wij zetten hier een paar belangrijke redenen voor je op een rij.

Het stimuleert de fantasie en creativiteit van kinderen

Kinderen zijn over het algemeen snel uitgekeken op ‘kant-en-klaar’ speelgoed. Het biedt ze geen uitdaging en ze kunnen er niets mee maken dat ook maar een beetje afwijkt van het plaatje op de doos. Houten rollenspel speelgoed daarentegen nodigt kinderen uit tot het creëren van verhalen, het gebruiken van hun fantasie. Wij als volwassenen zien een oneetbare houten taart, terwijl jouw kleine een feestje voor zich ziet ter ere van de vijfde verjaardag van Beer, compleet met overheerlijke carrotcake. Helaas heeft Konijn een wortelallergie, dus moet er in alle haast in de speelgoedkeuken nog een nieuwe taart gemaakt worden. Maar o jee, er zijn alleen paprika’s. Kan het feestje nog gered worden?

houten wortels in kistje-Kiddeaus

Het draagt op verschillende manieren bij aan de ontwikkeling van kinderen

Spelen en tegelijkertijd (ongemerkt) een heleboel leren, dat is wat er tijdens een rollenspel gebeurt. Kinderen leren een hoop nieuwe vaardigheden, zoals plannen, delen en experimenteren. Ook de sociale vaardigheden worden door het rollenspel verder ontwikkeld.

Kinderen leren op een veilige manier omgaan met lastige situaties

Binnen een rollenspel durven kinderen zich meer te uiten. Dat komt doordat het rollenspel een veilige omgeving biedt, want we doen tenslotte maar ‘alsof’. Spelenderwijs wordt de eigen identiteit ontwikkeld en leren kinderen om meningsverschillen te accepteren en ruzietjes op te lossen. Ze komen erachter dat iedereen anders is, anders reageert op bepaalde situaties en dat dit oké is. Verder ontdekken ze tijdens het samen spelen van een rollenspel dat dingen soms anders gaan dan je had bedacht of gewild. Allemaal leerzame lessen!

Houten zuivelproducten-Kiddeaus

Tijdens het spelen ben je met je taal ontwikkeling bezig

Doordat kinderen samen in een rol komen zijn ze constant met elkaar in gesprek en zo leren ze elke keer weer nieuwe woordjes, objecten en termen, hiermee wordt de woordenschat van je kind vergroot. Speel gerust met je kind mee zo kan jij actief vragen stellen of nieuwe woorden leren en dat gebeurd allemaal spelenderwijs.

Bekijk hier het houten rollenspel speelgoed! Welke rol is weggelegd voor jouw kind?

× Vragen? Start de chat