Tips voor rollenspel met kinderen

Op de meeste schooldagen leren de kinderen rekenen, taal of topografie. Het spelen van een rollenspel komt minder vaak voor. Toch is het goed voor ze om soms eens te oefenen. Begeleiders helpen mee door bijvoorbeeld een middag in de tuin na te spelen met een eigen tuin set. Het kind hoort zich vooral vrij te voelen om mee te doen. In een kring of aan tafel zit je echt klaar voor een gesprek. Vooral in een grote groep valt op wie als eerste het woord neemt. Alle kinderen verdienen een kans, ook als ze zich verlegen gedragen. Het duurt iets langer voor ze van zich laten horen, maar beter later dan niet.

Dichtbij het gewone leven na spelen

Kinderen nemen de hele dag in zich op wat ze horen of zien. Als begeleider speel je in op hun ervaringen tijdens het rollenspel doen. Je grijpt bijvoorbeeld terug naar een situatie in de supermarkt met een houten winkelwagen. Door de herkenning gaan de kinderen eerder mee in het verhaal dan normaal gesproken. Ze halen de herinnering voor zichzelf weer even terug terwijl ze met elkaar praten. Een bekend personage uit een boek of een film spreekt hun fantasie ook aan in de oefening. In het beste geval helpt het napraten van een situatie zelfs bij het oplossen van een ruzie. Onder toezicht van een ouder of begeleider legt het kind uit wat zich onderling heeft afgespeeld. Misschien lukt het zelfs om een volgende keer rustiger te blijven bij een voorval met leeftijdsgenoten.

houten eieren-houten speeleten-speelgoedkeuken-Kiddeaus

Sociale ontwikkeling verbeteren

Ergens heeft ieder kind in een klas de behoefte om gehoord te worden door de omgeving. In een gesprek leren ze zichzelf meer uit te drukken tegen anderen. Regelmatig een rollenspel spellen vergroot meestal het zelfvertrouwen. Op latere leeftijd krijgen ze te maken met presentaties houden of groepswerk. Voor een rollenspel over klussen met hun vader geef je ze een Hape gereedschapskist. Niet ieder kind reageert even actief op een rollenspel. Het blijft belangrijk om alle jongens en meisjes op hun gemak te stellen. Uiteindelijk zullen ook stillere kinderen vooruitgang maken in de oefeningen.

 

Sinds 2022 zijn wij overgegaan alleen naar het houten rollenspel speelgoed. Kinderen doen graag hun ouders na denk aan koffie zetten, stofzuigen, eten koken, boodschappen doen maar ook papa of opa helpen met klusjes.

Waarom is rollenspel speelgoed zo goed voor jouw kindje? Het prikkelt de fantasie, stimuleert de taal ontwikkeling en belangrijk voor de sociale-emotionele ontwikkeling. De producten uit dit blog hebben wij niet meer in ons assortiment, maar verwijzen je graag naar de leuke ideeën met rollenspel speelgoed. Een prachtige unieke houten speelgoed collectie voor educatief en leuk spelen met je kinderen.

Houten werkbanken

Houten werkbank-houten speelgoed-houten gereedschap-Kiddeausgereedschapsriem-houten gereedschap-houten speelgoed-Kiddeaus