Speelgoed delen met een peuter

Kan een peuter speelgoed delen? Het is niet goed om peuters te dwingen om te delen. Ze zijn daar gewoon nog te klein voor. Maar het goede voorbeeld geven en vertellen dat je iets gaat delen met je peuter dan krijgen ze de boodschap wel mee.

Hoe leer je jouw peuter speelgoed te delen

  1. Samen het oefenen delen: Wanneer je samen met je kindje speelt, kan je het delen oefenen door bijvoorbeeld om de beurt een stukje houten taart te pakken. Of ga lekker samen koekjes bakken en breng er een paar bij opa en oma.
  1. Leren om je speelgoed te delen: Leg je kindje uit waarom zijn vriendje zo graag even met zijn houten werkbankje wil spelen. Zo leert jouw kindje de ander te begrijpen.
  1. Oplossen kunnen ze goed zelf: Op deze leeftijd ontstaat er vast en zeker een ruzie. Probeer niet te snel het te willen oplossen. Laat je peuter het eerst zelf regelen met zijn vriendje, anders leren ze dat mama of papa altijd komt helpen. Blijf observeren komen ze er niet uit, help ze dan om het op te lossen op een rustige manier, zo blijft de boodschappen hangen.
  1. Nee is nee: Dat woordje moeten ze ook leren, zo leren ze dat ze niet zomaar alles kunnen pakken en een ander moeten respecteren.
  1. Samen spelen is samen delen: Leer jouw peuter dat delen nu eenmaal hoort bij het samen spelen, geven en nemen en zo wordt het spelen een stuk fijner samen.
  1. Dwing je peuter niet: Op deze leeftijd zijn ze nog te jong om ze te dwingen dat ze moeten delen, en hebben ze het gevoel dat je ze niet serieus neemt.
  2. Complimentjes geven: Als jouw peuter zijn speelgoed deelt met een ander kindje? Geef hem of haar dan meteen een complimentje. Goed zo!

Top 3 speelgoed om te leren delen of te onderzoeken voor jouw peuter:

Duurzame houten verjaardagstaart voor meisjes van 2 jaar.BigJigs houten doktersset-Kiddeaus Jouéco houten tandarts set-houten speelgoed-Kiddeaus