Geen Pasen zonder (houten) eieren!

Geen Pasen zonder (houten) eieren!


Van beschilderde eieren en chocolade-eitjes tot gekookte eitjes voor het ontbijt, eieren zijn onlosmakelijk verbonden met Pasen. Dit jaar is zondag 17 april de dag dat de paashaas zijn mandje weer afstoft en op pad gaat om eitjes te verstoppen. Maar Pasen is toch een christelijk feest dat draait om Jezus die uit de dood is opgestaan? Wat hebben eieren daar nu mee te maken? Het antwoord op deze vraag is niet helemaal duidelijk. De een zegt dat het een overblijfsel is van heidense lentefeesten, de ander denkt dat het te maken heeft met een verbod van de kerk.

Symbool voor vruchtbaarheid of vastenperiode?


De Germanen zagen een ei als een symbool voor vruchtbaarheid. Het zou kunnen dat in de loop der tijd het ei als overblijfsel van oude voorjaarsfeesten geïntegreerd is in ons paasfeest. Een andere verklaring is dat de kerk bij de invoering van het vasten verbood om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Wanneer Eerste Paasdag aanbrak, werden deze eieren dan op tafel gezet en de oudste, niet langer eetbare exemplaren werden beschilderd. Het verstoppen van eieren schijnt er dan weer mee te maken te hebben dat men vroeger eieren begroef op de akkers om de grond (figuurlijk) vruchtbaar te maken, een soort geschenk dus. Wij houden het maar bij verstoppen!

Ideeën om het paaseieren zoeken nog leuker te maken
Weet jouw kleintje ieder jaar blindelings alle paaseieren te vinden in de tuin? Dan is het tijd om het zoeken van paaseieren wat uitdagender te maken! We geven je wat tips:

  • Speurtocht: maak van het eieren zoeken een speurtocht in de tuin of een nabijgelegen bos of natuurgebied. Teken een schatkaart of verstop een aanwijzing bij het eerste ei die leidt naar het tweede paasei met aanwijzing, enzovoort. Wil je geen echte eieren of chocolade-eitjes gebruiken? Kijk dan eens naar onze speelgoed eieren. Na Pasen zijn ze ook nog te gebruiken in de speelgoedkeuken!
  • Het gouden ei: verstop een of meer gouden eieren die de gelukkige vinder een leuk prijsje (lees: cadeautje) opleveren.
  • Zoeken op kleur: soms kan het er bij het zoeken van paaseitjes verhit aan toegaan en het is niet zo leuk als het ene kind veel meer eieren vindt dan het andere. De oplossing: verstop van iedere kleur hetzelfde aantal paaseieren en laat kinderen naar hun eigen kleur zoeken.
  • In het donker: verstop speciale lichtgevende eieren of laat de kids met een zaklamp zoeken naar paaseieren. Spannend!

Houten eieren blijven het hele jaar goed!

Een (chocolade)eitje op z’n tijd is heerlijk, maar met Pasen komen ze je af en toe je neus uit. Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor paaseieren? Check dan eens onze houten eieren. Deze speelgoed eieren zijn haast niet van echt te onderscheiden, dus pas op dat je er niet per ongeluk je tanden in probeert te zetten! En een groot voordeel: houten eieren blijven het hele jaar goed. Als de paasdagen voorbij zijn, kunnen kinderen ze gebruiken in hun rollenspel.

Liefs,

Esther

Lees ook andere blogs

waarom duurzaam speelgoed!

Vijf redenen om te kiezen voor duurzaam speelgoed

Vijf redenen om te kiezen voor duurzaam speelgoed. Waarom zou je duurzaam speelgoed kopen, in plaats van ‘normaal’ speelgoed? Nou, daar kunnen wij wel wat redenen voor bedenken! Zo is duurzaam speelgoed minstens net zo leuk als ieder ander speelgoed

Lees verder »
6 leuke dingen om te maken met kids voor Pasen

6 leuke dingen om te maken met kids voor Pasen

Binnenkort is het weer Pasen. Een mooie gelegenheid om samen met je kleine aan het knutselen te slaan! We geven je graag wat tips voor leuke knutselprojecten. 1. Paashazen stempelen met wc-rolletjes Wc-rolletjes zijn altijd leuk knutselmateriaal en voor Pasen

Lees verder »