Buiten spelen: rollenspel voor in de tuin

Blog- rollenspel voor in de tuin-Kiddeaus

Met het mooie weer in het vooruitzicht, gaan de ramen en deuren weer open en nodigt de tuin uit om lekker in te spelen. Wil je je kinderen uitdagen om bij het buiten spelen verder te kijken dan de zandbak, schommel of glijbaan? Deze blog staat vol leuke tips om het rollenspel van binnen, lekker mee naar buiten te nemen.

Neem het rollenspel mee naar buiten

In huis zie je vaak dat er meerdere mogelijkheden zijn voor kinderen om te vermaken met rollenspel. Ze krijgen hele dagen lang het voorbeeld van hun ouders en ze hebben wellicht een keukentje, een kinderwagen of een gereedschapskist tot hun beschikking. Maar waarom zou je die speelmogelijkheden beperken tot alleen maar binnen? Ook bij het buitenspelen is rollenspel heel geschikt. Misschien met een kleine aanpassing her en der, maar het kan zeker!

Een picknick op het gras

Waar kinderen binnen graag in en met hun keukentje spelen, heb je buiten natuurlijk ook de mogelijkheid om iets met het rollenspel eten en koken te doen. Leg een picknickkleed neer en neem het speelservies mee naar buiten. Een theekransje maak je compleet met een lekkere taart! Na het spel is het natuurlijk ook heel leuk om echt te eten op het picknickkleed of aan de picknicktafel. Een bakje fruit of een lekker koekje gaan er vast en zeker goed in!

Een fruitkraampje in de tuin

Winkeltje spelen is iets van veel kinderen ontzettend leuk vinden. Je kunt de verkoper zijn maar natuurlijk ook de klant die een mandje vol lekkere dingen komt kopen. Zet een klein tafeltje of tuinkrukje neer, een kleedje eroverheen en verkopen maar!

Begin je eigen dokterspraktijk

Doktertje spelen is nog altijd een favoriet van vele kinderen en na deze tip ook voor jou als ouder. Jouw kind mag de dokter zijn en de ligstoel wordt de onderzoeksbank waarop de patiënt mag gaan liggen. Meespelen met je kind was nog nooit zo makkelijk! Natuurlijk kan de dokter ook de tandarts worden of een kapper. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Spelen de kinderen samen? Gooi een groot laken over de tuintafel heen zodat ze in hun eigen hut kunnen spelen. Met onderstaande doktersset, kappersset en tandartsset kunnen ze hun lol op!

Waarom buiten spelen goed is voor jonge kinderen

In onze huidige maatschappij ligt er steeds meer nadruk op de digitale wereld. Kinderen leren al jong omgaan met de tv of tablet. Daar is, met mate, natuurlijk niets mis mee. Echter biedt fysiek spel veel meer mogelijkheden om te kunnen ontwikkelen. Buiten spelen is naast heel leuk, ook nog eens heel gezond. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat kinderen die vaak buitenspelen vrolijker zijn en minder kans hebben op het ontwikkelen van overgewicht. Geef als ouder het goede voorbeeld. Leg je telefoon wat vaker weg, klap de laptop dicht en ga lekker bij je kind in de tuin zitten. Speel mee of lees een boek of tijdschrift. Je zult zien dat het ook jou ook dat positieve effect heeft!
 

Buiten spelen is goed voor de motorische én sociale ontwikkeling

Naast de gezondheidsvoordelen die buiten spelen met zich meebrengt, is het ook goed voor de ontwikkeling van de motorische vaardigheden. Ongemerkt zijn kinderen de hele dag bezig met lopen, rennen, ontwijken en hun balans leren te houden. En ja, vallen hoort daar natuurlijk ook bij. Tijdens het buiten spelen zie je dat kinderen hun creativiteit en fantasie anders inzetten. Een bakje zand wordt een taartje en een stok een zwaard. Al die gevonden materialen worden direct speelmateriaal!

Ook het sociale aspect van buiten spelen is niet iets om uit te vlakken. Je zult zien dat kinderen buiten veel makkelijker contact maken met andere kinderen. Des te meer reden om lekker naar buiten te gaan!

Lees ook deze andere blogs:

Buiten spelen is gezond

Buiten spelen is gezond

Buiten spelen is gezond Met die heerlijke sneeuw die we hebben gehad en dat leuke weekend dat we met z’n allen konden schaatsen, zijn we nu wel toe aan warme lentedagen en kan het buitenspeelseizoen weer echt worden geopend. Wat

Lees verder »
Zo maak je het speelgoed weer schoon-Kiddeaus

Zo maak je speelgoed weer lekker schoon!

Zo maak je speelgoed weer lekker schoon! Speelgoed heeft het soms zwaar te verduren. Kleine kinderen stoppen het graag in hun mondjes en als er na de boterhammen met pindakaas of chocopasta meteen verder gespeeld wordt, wil er nog weleens

Lees verder »