Tuinieren met kinderen: heeft jouw kind groene vingertjes?

Tuinieren met kinderen-Kiddeaus

Tuinieren met kinderen: heeft jouw kind groene vingertjes?

Het is leuk als je een van je eigen hobby’s kunt delen met je kind, zoals tuinieren. Lekker buiten met zaadjes en plantjes rommelen, water geven, onkruid wieden en na een paar weken de eerste resultaten zien of zelfs proeven. Vanaf een leeftijd van ongeveer vier jaar beginnen sommige kinderen  interesse te krijgen in het werken in de tuin. Tijdens het tuinieren ontdekken ze van alles, zoals hoe groenten nu eigenlijk groeien, maar ook welke beestjes er in de tuin leven. Niet alleen een leuke, maar ook een leerzame hobby dus.

Het begint met het juiste gereedschap!

Om te beginnen met tuinieren heeft jouw kleintje duurzaam tuingereedschap nodig. De gieter met tuingereedschap (schelpje en harkje) van Green Toys is helemaal gemaakt van gerecyclede plastic melkflessen en makkelijk te dragen dankzij het katoenen touw. En misschien zijn handschoentjes ook geen slecht idee, zeker niet als er veel katten in de buurt rondlopen.

Een eigen plekje in de tuin

Kinderen vinden het prachtig om hun eigen stukje tuin te hebben. Begin met niet meer dan een vierkante meter, zo blijft het overzichtelijk voor het beginnende tuindertje, op een centrale plek in je tuin. Zo zijn jullie echt zij aan zij aan het werk in de tuin, wat het enthousiasme van je kindje voor tuinieren aanwakkert. Mochten jullie een moestuintje willen beginnen, dan is een plek die een deel van de dag zon krijgt en een deel van de dag in de schaduw ligt perfect.

Groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin

In een vierkante meter moestuin kunnen jullie allerlei verschillende groenten en kruiden zaaien. Let er bij het (moes) tuinieren met kinderen op, dat je kiest voor soorten die vrij snel groeien en een beetje robuust zijn. Denk bijvoorbeeld aan radijsjes, peterselie, sla, worteltjes en tuinbonen. qua fruit zijn frambozen en aardbeien altijd erg geliefd onder jonge tuinders. En in plaats van zelf zaaien kun je natuurlijk ook kiezen voor kleine plantjes van de kweker of het tuincentrum, die (bijna) alleen nog wat water en liefde nodig hebben. Een bonus van een eigen moestuintje: het schijnt dat moeilijke eters een stuk meer willen proberen, als ze met eigen ogen hebben gezien hoe het groeit.

Een zee van bloemen

Liever bloemen in jullie tuintje? Plant dan in het najaar bijvoorbeeld samen tulpenbollen. Oost-Indische kers is ook een aanrader. Het groeit vrij snel, is een fijne bodembedekker en de bloemen zijn ook nog eens eetbaar. Een vlinderstruik (Buddleja davidii) trekt allerlei vlinders naar je tuin. Leuk om samen te kijken welke soorten er allemaal in de tuin zitten!

Green toys tuinset

Klusjes voor de kleine tuinvrouw of -man

De voorpret begint met het uitzoeken van de zaadjes of plantjes en het kiezen van een plekje in de tuin. Het zaaien/planten kunnen jullie samen doen en jouw kleine kan heel goed helpen bij het geven van water aan de planten. Doe dit ‘s morgens vroeg of aan het begin van de avond, maar in ieder geval niet als de zon vol op de planten staat. Ook het verwijderen van onkruid is een klusje dat kinderen kunnen doen, zolang je van tevoren maar even laat zien wat het onkruid is, zodat er geen jonge plantjes sneuvelen. Dat kun je trouwens ook voorkomen door samen leuke bordjes te maken voor bij de plantjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van kiddeaus.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 76 reviews.
×

Powered by WhatsApp Chat

× Vragen? Start de chat