Zo maak je speelgoed weer lekker schoon!

Hoe maak je speelgoed schoon

Zo maak je speelgoed weer lekker schoon!

Speelgoed heeft het soms zwaar te verduren. Kleine kinderen stoppen het graag in hun mondjes en als er na de boterhammen met pindakaas of chocopasta meteen verder gespeeld wordt, wil er nog weleens een restantje lunch op het speelgoed belanden. Je kunt je dus wel voorstellen dat het speelgoed van je kids na verloop van tijd een schoonmaakbeurt kan gebruiken!

Hoe vaak moet je speelgoed schoonmaken?

Als je speelgoed een keer per maand schoonmaakt, is dat over het algemeen voldoende. We raden je wel aan om bijvoorbeeld na schoolvakanties, als er intensief mee gespeeld is, het een keertje extra te doen. Ook als je kindje ziek is geweest, is een extra schoonmaakbeurt geen overbodige luxe.

Waarom zou je speelgoed schoonmaken?

Waarschijnlijk denk je tijdens het lezen van deze blog: nog iets dat ik aan mijn toch al lange to-dolijstje moet toevoegen… Maar het regelmatig schoonmaken van speelgoed is wel belangrijk voor de gezondheid van je kindje. Denk maar aan de eerder genoemde plakkerige, vieze handjes en speelgoed dat weer in mondjes verdwijnt. Bovendien is het eigenlijk zo gebeurd en ruikt het speelgoed daarna weer heerlijk fris!

Zo maak je verschillende soorten speelgoed schoon

Jouw kindje heeft waarschijnlijk allerlei soorten speelgoed. Van knuffels tot ander stoffen speelgoed en van houten speelgoed tot speelgoed gemaakt van duurzaam kunststof. De afwasmachine biedt in sommige gevallen uitkomst en af en toe komt er gewoon een ouderwetse emmer sop aan te pas. Hou er wel rekening mee dat vooral jonge kinderen het speelgoed na een schoonmaakbeurt weer in hun mondje stoppen en gebruik daarom biologische/ecologische schoonmaakmiddelen. Dit zijn onze tips voor het schoonmaken van verschillende soorten speelgoed:

Knuffels en andere stoffen speelgoed

Knuffels kun je meestal gewoon in de wasmachine stoppen, maar kijk voor de zekerheid wel even naar het wasvoorschrift. Op dit etiketje vind je ook de juiste temperatuur. Gebruik bij voorkeur een ecologisch wasmiddel en stop de knuffel of ander stoffen speelgoed in een kussensloop of waszak ter bescherming. In knuffels willen zich ook weleens ongenode gasten verstoppen, zoals mijten, bacteriën en zelfs luizen. Stop de knuffel voor een paar uurtjes of een nacht in een plastic zak in de vriezer en dan is dat probleem ook opgelost!

Knuffels en andere stoffen speelgoed

Poppen

‘Klassieke’ poppen was je net zoals een baby: de haren met babyshampoo en het lijfje met zeep. Ook leuk om samen met je kindje te doen! Kleertjes kun je het beste even op de hand wassen, want je wilt tenslotte niet dat de outfit van een favoriete pop krimpt in de wasmachine.

Poppen

Plastic/duurzaam kunststof speelgoed

Speelgoed dat is gemaakt van hard plastic kan over het algemeen prima in de bovenste lade van de vaatwasmachine, op een lage temperatuur. Mocht je geen vaatwasser hebben, of dit toch een beetje spannend vinden, gebruik dan een biologisch sopje om het speelgoed mee af te nemen. En zacht duurzaam speelgoed, zoals de ballen van Rubbabu, reinig je ook met een vochtig doekje.

Rubbabu Ballen

Zo maak je houten speelgoed schoon

Gebruik voor het afnemen van het houten speelgoed van je kindje een biologisch sopje. Maak een doek vochtig, of dompel het speelgoed even onder in een emmer met sop. Vervolgens wel goed afdrogen, zodat het vocht niet in het hout trekt.

Heb jij nog goede schoonmaaktips voor zo maak je speelgoed weer lekker schoon? Deel ze met ons in een reactie!

Lieve groet,

Blog over Kiddeaus
Blog Kiddeaus

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van kiddeaus.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 76 reviews.
×

Powered by WhatsApp Chat

× Vragen? Start de chat