Maak speelgoed opruimen een onderdeel van spelen!

Blog speelgoed opruimen

Maak speelgoed opruimen een onderdeel van spelen!

Hoe vaak gebeurt het niet dat als je kind lekker gespeeld heeft met broertjes, zusjes of vriendjes en vriendinnetjes, je als mama nog een heleboel moet gaan opruimen. Eén keer is niet erg, maar de voldoende ideeën helpen je kind om opruimen een onderdeel van het spelen te maken. Dat is niet alleen leerzaam en makkelijk voor jou, maar kinderen nemen dat mee naar hun pubertijd en als ze uiteindelijk zelfstandig door het leven gaan. Het duurt nog even natuurlijk, maar een goede start is zo gemaakt!

Ik herken het probleem

Ken je dat probleem dat ze al het speelgoed door elkaar gooien duplo, houten rails, boerderijdieren, auto’s. En dan heb ik het nog niet eens over de houten puzzels die niet meer compleet zijn. Bij de Action, Ikea en of Hema kun je mooie grote sorteer bakken kopen.

10 Tips om het opruimen leuker te maken

Om een fijne ochtend of middag te beleven, kunnen de volgende goede tips vast een steentje bijdragen om het opruimen leuker te maken. Sommige tips lijken wellicht al vanzelfsprekend, en ik daag je uit om de lijst aan te vullen met jouw eigen goede ideeën:

1. Kapstok ophangen op de hoogte van de kinderen, zodat ze zelf hun jas en school tas kunnen ophangen in plaats van overal te laten slingeren.

2. Studio Jong heeft prachtige stickers die je op de sorteer bakken kan plakken. Ze heeft twee verschillende soorten met symbolen of tekst. Zo weten jouw kinderen welk speelgoed in welke bak moet. Het scheelt mama een hele hoop opruimen en het opruimen wordt voor de kinderen mooi overzichtelijk.

Opruim stickers

Foto van Hester : @bij.hes 

3. Vind je de bakken niet mooi in je woonkamer dan kunnen ze op de slaapkamer staan en kunnen ze elke keer een opbergbox meenemen naar beneden om ermee te spelen. Willen ze een nieuwe bak dan eerst de andere bak weer netjes opruimen.

4. Is speelgoed stuk? Twijfel niet en laat de kinderen het weggooien

5. Af en toe de stiften bak even langs lopen dat ze het allemaal nog doen en dat de doppen erop zitten. Dit klusjes kunnen ze mooi zelf doen.

6. Leer je kinderen altijd zelf opruimen, scheelt voor jezelf ook weer. Spreek hiervoor een tijd af. Bijvoorbeeld 10 minuten voor de speelafspraak of het aan tafel gaan. Zet een wekkertje zodat ze zelf kunnen zien hoe lang er nog gespeeld kan worden.

Ecologische stiften

7. Grote emmer waar je wat gaten in de onderkant kan boren zo kan je al het buitenspeelgoed daarin opruimen. Zo blijft er geen water in de emmer staan!

8. Ben je klein behuisd, dan is alles sorteren misschien wel fijn en kan je per categorie de bak tevoorschijn halen.

9. Heb je voldoende ruimte in je huis dan kan je misschien een leuk hoekje voor ze maken. Maak ze verantwoordelijk voor netheid.

Speelgoed opruimen in sorteerbakken

Foto is van Nique: @niquegernette

10. Wij hebben tot nu toe twee jongens die beiden gek zijn op knuffels een van de jongens is altijd blij als er een keer per jaar Kermis in het dorp is want dan kan die weer naar de grijpmachines, en ja echt waar hij heeft altijd zoooo veel geluk. Maar hij past bijna niet meer in zijn bed door alle knuffels:). Wij hebben bij de Ikea mooie grote opberg zak/tas gekocht zijn geschikt voor alle knuffels en/of poppen als ze allemaal niet meer op het bed passen.

Wij zijn erg benieuwd hoe jij thuis speelgoed opruimen een onderdeel van spelen laat zijn, en we hopen op heel veel leuke ideeën, waardoor spelen met speelgoed voor iedereen plezierig is!

Lieve groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van kiddeaus.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 76 reviews.
×

Powered by WhatsApp Chat

× Vragen? Start de chat